Onderwijs

Nederlandse moslims openen privéschool, dus tijd voor nieuwe wetgeving?

Afgelopen maand werd bekend dat Nederland een islamitische middelbare school rijker is. Vandaag kondigde de VVD nieuwe wetgeving aan, waarmee de overheid zich ook met die school kan gaan bemoeien.

Vandaag werd op het twitteraccount van de VVD een videoboodschap gepubliceerd, waarin Dennis Wiersma, Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, aankondigde dat er nieuwe wetgeving zal komen om het particuliere onderwijs in Nederland te reguleren. Deze aankondiging volgde iets meer dan een week nadat Soner Atasoy, voormalig directeur-bestuurder van het door de overheid geterroriseerde Cornelius Haga Lyceum, verkondigde een nieuwe islamitische school te hebben opgericht; ditmaal particulier, om zo onrechtvaardig getreiter te kunnen ontlopen.

De oprichting van deze school zorgde voor aardig wat controverse. Velen struikelden over de naamkeuze (het Achterhuis Lyceum), die Atasoy onderbouwt als zijnde een proteststatement tegen de jarenlange ongelijke behandeling die islamitische scholen in Nederland ervaren én tegen de overheidsterreur die hij met het Cornelius Haga Lyceum heeft moeten ondergaan. ‘Maar eigenlijk weet iedereen dat er met die selectieve verontwaardiging, wederom sprake was van stemmingmakerij om deze nieuwe islamitische school op den duur mee te kunnen aanvallen,’ aldus Atasoy in een uitgebreide reactie aan Daliel.

En dat lijkt nu inderdaad het geval.
‘Jarenlang was burgerschap geen groot issue,’ vervolgt Atasoy. ‘De overheid had zich neergelegd bij het feit dat burgerschap inderdaad moeilijk te definiëren is en iedere groep in Nederland daar zijn eigen draai aan kan geven. Daarom werd de wet heel vaag geformuleerd en hoopten ze dat scholen er op zijn minst iets mee zouden doen. Toen wij onze school openden, vielen ze ons aan door vanaf dag één de inspectie naar ons toe te sturen. Dat had minister Dekker toen al aangekondigd als wapen te zullen gebruiken. Toen ze zagen dat het onderwijs ijzersterk was, probeerden ze ons te pakken op burgerschap, want dat moslims probleemburgers zijn, was iets wat er bij het grote publiek in zou gaan als zoete koek. Toen ook dat niet lukte, veranderden ze de wet, waardoor ze nu alle nieuw islamitische aanvragen op basis van iets vaags als burgerschap hebben kunnen afwijzen. Datzelfde zijn ze nu ook van plan met particulier onderwijs.’

Artikel gaat verder onder de videoboodschap.

Bron: twitteraccount van de VVD.

Atasoy’s redenering is niet vreemd. Ook in de lange strijd tegen het Haga Lyceum, propageerde de overheid altijd een narratief, waarin werd verkondigd dat leerlingen allemaal recht zouden moeten hebben op goed onderwijs en dat zonder een bijna totalitair te noemen toezicht van de Inspectie, dat niet mogelijk zou zijn. Scholen zouden dan niet alleen zwakke leerlingen, maar vooral ook problematische burgers produceren. Ook in dit nieuwe filmpje redeneert de minister vanuit datzelfde narratief, door zijn boodschap te beginnen met: ‘Goed onderwijs is ongelofelijk belangrijk voor alle kinderen. Daarom houden we ook toezicht op scholen.’

Hij vervolgt zijn betoog door aan te geven dat ‘een school die niet betaald wordt door de overheid’ nu wekenlang ‘onder de radar’ zou kunnen blijven; alsof de inspectie normaal gesproken wekelijks – zelfs niet maandelijks (!) – toezicht houdt op (niet-islamitische) scholen. We zouden volgens de minister dan niet weten hoe of waar er les wordt gegeven, wat hij ‘eigenlijk heel gek’ vindt: ‘Daarom gaan we de wet aanpassen.’ In de nieuwe wet wilt de minister de eisen voor het oprichten aanscherpen, zodat hij beter toezicht kan houden op hoe leerlingen leren lezen, schrijven en rekenen, maar vooral ook op hoe we ‘met elkaar omgaan in Nederland.’

Wederom kiest de minister hier dus voor de route om het burgerschapsonderwijs van scholen te problematiseren. Dat terwijl hij en zijn voorgangers het decennialang helemaal niet zo ‘gek’ vonden hoe elitaire particuliere scholen, waarvan het gros van de leerlingen überhaupt niet omgaat met ‘normale mensen’ in Nederland, konden opereren zonder overheidstoezicht. Maar nu moslims particuliere scholen openen, moet daar dus verandering in komen en zal er aan de fundering worden gewerkt voor nieuwe wetgeving waarmee ook particulier islamitisch onderwijs tegengewerkt kan worden.

Is dit wat Rutte in 2015 écht bedoelde, toen hij zei dat minderheden zich in dit land moeten ‘invechten’? Met de kennis van nu, lijkt dat inderdaad niet te zijn bedoeld als motiverende peptalk, maar simpelweg de visie te zijn van de VVD, op hoe het zou moeten zijn. De islamitische schoolstrijd is dus (helaas) nog lang niet beslecht.


Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit artikel nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kasım Tekin (geb. 1992) is docent, historicus en publicist en vast onderdeel van de redactie van Daliel. Na het afronden van zijn docentenopleiding geschiedenis studeerde hij geschiedenis en geschiedenis van de internationale betrekkingen (MA) aan de Universiteit van Amsterdam.

To top

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie