Niet gecategoriseerd

5 tips voor een Koran-efficiëntere ramadan

In de maand ramadan wil iedereen meer bezig zijn met de Koran! Sommigen hebben in hun dagelijkse levens buiten ramadan al een goede relatie met de Koran, maar voor velen blijft het een worsteling. Ramadan kan hét moment zijn voor een nieuwe start. Tarek Khater voorziet ons van vijf ramadan-tips om je band met de Koran te versterken.

 

Tip 1: Maak een realistische planning
Jij kent jezelf het beste: je kent je leestempo, je vrije tijd, je andere taken en bezigheden. Op basis daarvan kun je bepalen wanneer je dagelijks de Koran kunt reciteren en hoeveel je uiteindelijk wil hebben gelezen aan het einde van de week en het einde van de maand. Voor elke persoon is het anders. De een leest liever alles op één moment van de dag, terwijl de ander het liever uitsmeert over meerdere momenten; na elk gebed bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat je een doel hebt en een plan waarmee je daar naartoe werkt.

Tip 2: Maak gebruik van ALLE tijd
Velen van ons hebben in het dagelijkse leven veel passieve tijd die efficiënter ingezet zou kunnen worden. Momenten waarop we aan het wachten zijn bij een bushalte bijvoorbeeld, of wanneer je in een lange file staat. Dat zijn momenten die we efficiënt kunnen gebruiken om de Koran te reciteren of, als dat niet kan, in ieder geval Allah te gedenken (dhikr). Naast het reciteren van de Koran kun je natuurlijk ook luisteren naar de Koran. Er zijn momenten waarop je wellicht niet actief de Koran kan lezen, maar wel kunt beluisteren, zoals wanneer je aan het autorijden bent, of op de fiets of de scooter zit. Gebruik ook deze momenten, want alle momenten tellen!

Tip 3: Schenk tijd aan de betekenissen
Koran lezen is één van de beste daden die wij kunnen doen tijdens de ramadan. Maar wat dit nog véél beter zal maken, is wanneer we ons daarnaast ook nog eens bezighouden met de betekenissen ervan. De betekenis begrijpen, en het vervolgens handelen daarnaar, is uiteindelijk het ultieme doel van de openbaring van de Koran. Houd bijvoorbeeld een beknopte tafsir en/of vertaling bij de hand, zodat je deze af en toe kunt raadplegen tijdens of na het reciteren.

Tip 4: Gebruik het nachtgebed voor herhaling
In de maand ramadan zijn de meesten van ons vooral bezig met het uitlezen van de Koran. Echter zijn velen van ons ook in het dagelijkse leven bezig met memorisatie. Bij memorisatie hoort natuurlijk ook herhaling. Als je door je strakke uitleesschema van de Koran niet meer toekomt aan je herhalingsschema, is dat natuurlijk zonde. Het zou jammer zijn als de ramadan een dieptepunt wordt voor jouw memorisatie en herhaling van de Koran. Een efficiënte manier om alsnog aan je herhaling toe te komen, is om bijvoorbeeld je herhaling te combineren met jouw nachtgebeden. Zo sla je twee vliegen in één klap! Ook je memorisatie zou je kunnen integreren in jouw nachtgebed, door voordat je start met het gebed, het gedeelte dat je aan het memoriseren bent enkele keren te herhalen en vervolgens tijdens het nachtgebed uit je hoofd te reciteren. Voor de zekerheid zou je dan de Koran voor je neer kunnen zetten voor het geval je de draad even kwijt bent.

Tip 5: Jouw post-ramadan-schema
De ramadan is altijd een piekperiode als het aankomt op het lezen van de Koran. Dat is ook hoe het hoort. Het is niet voor niets de maand van de Koran. We kennen allemaal de verhalen van grote imams die de Koran tientallen keren uitlazen gedurende ramadan. Maar hoe zit het daarna? Vallen we dan weer compleet terug in onze oude routine? Ramadan zou onze standaard eigenlijk moeten opkrikken. Ramadan is voor ons het bewijs dat het ook anders kan en dat we in staat zijn om meer te doen dan we voorheen dachten te kunnen. Daarom is het goed dat we ook een schema maken voor ná ramadan, om te dienen als een soort post-ramadan-vangnet dat voorkomt dat we weer volledig terugvallen naar nul.Warning: Array to string conversion in /home/daliel/public_html/wp-content/plugins/bs-share-buttons-main/main.php on line 72
Array
Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit artikel nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tarek Khater (geb. 1994) is islamitisch geestelijk verzorger en tajwīd-docent. Ook is hij vertaler bij al-Husari Tajwid Instituut. Begin dit jaar bracht hij als co-auteur (in samenwerking met de officiële uitgever) de vertaling uit van het bekende tajwīd-boek Tajwīd al-Musawwar (التجويد المصور), met als Nederlandse titel: Tajwīd Geïllustreerd.

To top

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie