Theologie

Jouw ramadan-revolutie: praktische tips!

Ramadan staat weer voor de deur! De meeste mensen zijn bekend met de zegeningen van deze maand, maar niet iedereen weet hoe deze optimaal benut kan worden. Artikelen over dit onderwerp zijn vaak erg theoretisch van aard. Daarom voorziet Faiyaz Jhawnie ons van praktische en concrete tips om het beste uit deze ramadan te halen!

Aanbidding
Het doel van ramadan is het verkrijgen van godsvrees (taqwaa). Daarom is het belangrijk om verschillende vormen van aanbidding te verrichten. Ik zal dit deel beknopt houden, aangezien er al veel boeken en artikelen over dit onderwerp zijn geschreven. Een speciale gelegenheid tijdens ramadan is tarawieh. Probeer dagelijks tarawieh te bidden en als man ook in de moskee wanneer mogelijk.

De vijf verplichte gebeden zijn nog belangrijker dan tarawieh. Probeer deze daarom dagelijks zoveel mogelijk in de moskee te bidden. Reciteer deze maand ook eens wat vaker uit de Koran. Als je de Koran nog niet dagelijks leest, lees dan nu dagelijks minstens een pagina. Als je dagelijks een hizb leest, lees dan nu een joez en als je dagelijks een joez leest, lees dan nu twee ajza. Daag jezelf hierin uit!

Gematigdheid in eten
Het is belangrijk om matig te zijn met eten. Overmatige luxe doodt het hart en leidt af van het doel van het vasten, namelijk het verkrijgen van godsvrees. Enkele dadels, fruit en water zijn meer dan voldoende om het vasten te verbreken. Na maghrib kun je iets eten zoals rijst of pasta. Alle andere gerechten zijn te luxueus. Het is daarom belangrijk om het simpel te houden. Het is ironisch als mensen beweren ook te vasten om solidair te zijn met de armen, maar ’s avonds lijken te leven als de rijken.

Lees hierover ook: Jouw eerste stappen richting Zoehd

Eet bij soehoer iets voedzaams, zoals havermout en eventueel een paar boterhammen met pindakaas. Drink veel water om gehydrateerd te blijven gedurende de dag.

Samen zijn
Ramadan is een mooie gelegenheid om banden te versterken. Bid samen met je vrouw of familie in het laatste derde deel van de nacht en reciteer samen uit de Koran. Op deze manier versterk je niet alleen de banden, maar verricht je ook meer aanbiddingen.

Koranstudie
Naast het reciteren van de Koran is het belangrijk om deze te begrijpen en toe te passen. Tafsier is hierbij van belang. Naast de recitatie die aan het begin van dit artikel is genoemd, kun je dus ook dagelijks een hoeveelheid tafsier lezen. Kies een tafsier-boek op jouw niveau. Als tafsier nog te uitdagend is, kun je ook dagelijks een koranvertaling lezen.

Liefdadigheid
Probeer deze ramadan meer uit te geven aan liefdadigheid en minder aan persoonlijke luxe. Let op waar de prioriteiten liggen. Donaties aan voedselpakketten in regio’s waar mensen doodgaan van de honger hebben meer prioriteit dan een inzamelingsactie voor de ventilatie van een moskee.

Alleenwonenden
Veel mensen zijn tijdens ramadan alleen, zoals bekeerlingen, buitenlandse studenten of mensen die om andere redenen alleen wonen. Stel jezelf ten doel om deze ramadan minstens één keer per week met een alleenwonende persoon samen het vasten te verbreken. Op deze manier zorgen we ervoor dat niemand alleen is tijdens ramadan.

Tijdsbesteding
Laat deze maand een gelegenheid zijn om digitaal te detoxen. Beperk het gebruik van je telefoon, vooral tijdens de laatste tien nachten. Dit zijn belangrijke nachten, dus benut deze tijd goed. Lees voor meer informatie over tijdsbesteding het eerder genoemde artikel over zoehd. 

Laten we deze waardevolle richtlijnen omarmen en ze in praktijk brengen tijdens de komende ramadan. Door ons te richten op aanbidding, matigheid, samenzijn, koranstudie, liefdadigheid, het ondersteunen van alleenwonenden en bewuste tijdsbesteding, kunnen we deze maand transformeren tot een periode van diepe spirituele verrijking en verbondenheid en wordt dit onze persoonlijke ramadan-revolutie!Warning: Array to string conversion in /home/daliel/public_html/wp-content/plugins/bs-share-buttons-main/main.php on line 72
Array
Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit artikel nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Faiyaz Jhawnie (geb.1997) is straat-da'ie in verschillende steden van 't land. Ook onderwijst hij Arabisch en vertaalt hij wekelijks de vrijdagspreek in zijn lokale moskee.

To top

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie