Familie

Voor de moeders: ramadan in de tropenjaren

Iedereen gaat ramadan in met de mooiste doelen: de hele Koran uitlezen, extra aanbiddingen verrichten, kennis opdoen en misschien zelfs een deel van de nacht in gebed staan! Maar al snel komen moeders met kleine kinderen erachter dat dat zo makkelijk nog niet gaat. Uitputting leidt tot teleurstelling en schuldgevoelens. Is er hoop? Leona Ahmed bekijkt het anders.

Eindelijk slapen de kleintjes. Uitgeput loop ik naar de bank en plof ik neer. Ik kijk om me heen. Zal ik de keuken opruimen, of toch de was vouwen die er al een tijdje ligt? Nee, straks worden de kindjes wakker. Ik ga even de Koran oppakken. Ik móet mijn Koran-doel van de dag halen. En nét wanneer ik wil beginnen met lezen, hoor ik het gehuil van mijn jongste. Tegenstribbelend loop ik naar de slaapkamer en begin ik weer opnieuw.

Het verzorgen van onze kinderen wordt veelal gezien als zwaar en uitputtend, vooral in de zogenoemde tropenjaren: de bijzonder zware en slopende jaren in de opvoeding van kleine kinderen. Als moeder van twee kindjes van onder de drie, kan ik erover meepraten. Je doet het, ondanks het ongemak en de slapeloze nachten, met liefde en toewijding. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar tegelijkertijd, even heel eerlijk, is het een uitdaging.

Nu, in de maand ramadan, wil je jouw aanbiddingen opkrikken en naar een hoger niveau tillen. Daar waar je niet rustig kon bidden omdat jouw baby direct huilde wanneer je hem neerlegde, wil je nu met khushu’ bidden én er extra gebeden aan toevoegen. Er verandert niets aan jouw dagelijkse sleur, maar jij wil nu wel wat extra’s doen.

Het runnen van een gezond huishouden kost tijd en energie en je bent er waarschijnlijk 24/7 mee bezig; het voeden, verschonen, aankleden, troosten, spelen en nog veel meer. Maar stel je eens voor dat je juist voor al die dingen beloond zou worden als zijnde daden van aanbidding. Naast iedere daad van aanbidding, kan het verzorgen van jouw kinderen immers worden beschouwd als een van de mooiste aanbiddingen, mits het goed zit met je intentie.

We lezen in de hadith dat de Profeet ﷺ heeft gezegd:

“Iemand wordt beloond voor wat hij of zij zich heeft voorgenomen om te doen.”1

Als jij je vanaf nu voorneemt dat alles wat je doet voor je gezin, omwille van Allah ﷻ is en je hoopt op Zijn Beloning, dan kan je hele dag uit aanbiddingen bestaan; zelfs tijdens het klaarmaken van suhur en iftar. De Profeet ﷺ heeft namelijk gezegd:

“Wie een vastende voedt om zijn vasten te verbreken, krijgt dezelfde beloning als de vastende, zonder dat er iets van zijn beloning afneemt.”2

De winst zit hem in het anders kijken naar onze tijd in ramadan: zodra jij merkt dat je ergens niet aan toekomt door jouw verantwoordelijkheden binnenshuis, wees je dan bewust van het feit dat de beloning ook precies daar ligt. Het lezen van de Koran en het verrichten van extra gebeden is mooi en dient uiteraard een dagelijks streven te zijn. Maar mocht je een keer onderbroken worden door een huilend kindje of een hongerige baby, weet dan dat dit een kans is die je van Allah ﷻ hebt gekregen om op een andere manier hasanaat te verdienen in deze gezegende maand.

Ook zegt Allah ﷻ in de Koran:

لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا

“Allah belast geen ziel boven haar vermogen.”3­­

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is de verplichting van het vasten afhankelijk van jouw situatie. Daarmee geeft Allah ﷻ jou de ruimte en het gemak om je te focussen op hetgeen waarmee Allah ﷻ jou heeft begunstigd. Onze religie is een religie van gemak en niet van ongemak.

Onthoud dat je niet alleen bent in deze fase. Miljoenen vrouwen over de hele wereld zijn net als jij wakker in de nacht en bezig met het voeden en troosten van hun kinderen. Dit biedt jou wellicht troost en bevestigt dat je niet de enige bent die dit doorstaat. Daarbovenop ziet Allah ﷻ jouw dagelijkse strijd en zal Hij geen enkele persoon onrecht aandoen. Hij ziet wat je had willen doen en welke opofferingen je dagelijks doet. En geen enkele daad zal onopgemerkt blijven!

Verheug je dus,  beste moeder, op een grootse beloning indien je de intentie nu omzet naar een mentaliteit waarbij je al je inspanningen rondom het huishouden en je kinderen, verricht omwille van de Tevredenheid Allah ﷻ. Je bent bezig met het opvoeden van een nieuwe generatie moslims, die op hun beurt (inshaa Allah) grootse dingen zullen doen voor de gemeenschap. Er is geen betere investering dan in een vroom nageslacht dat du’aa voor jou zal doen als jij in je graf ligt. Je bent bezig met het verzekeren van een sadaqah jaariyah (een doorlopende liefdadigheid), iets waar je niet alleen nu, maar eeuwig profijt van zult hebben. Verheug je, beste moeder, op een grote beloning. Maar dat alles begint bij je intentie.

Voetnoten
  1. Bukhari & Muslim ↗️
  2. Sunan al-Tirmidhi en Ibn Maajah ↗️
  3. Soerah al-Baqarah (2): 286 ↗️

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit artikel nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leona Ahmed (geb. 1993) is moeder van twee kinderen is en afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam als religiewetenschapper en islamitisch geestelijk verzorger. Als oprichter van al-Husari Tajwid Instituut, geeft ze lessen in Koran- en tajwid-lessen. In 2017 behaalde ze haar ijazaat in de qira’ah van ‘Asim en in verschillende tajwid-werken.

To top

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie