Identiteit

Halloween: een verwerpelijke rage

Halloween is geen Islamitische feestdag en zou dan ook niet door ons gevierd moeten worden. Wie toch meegaat in die nieuwe, steeds populairdere rage, doet volgens Shazia Nanhay Khan ook nog eens mee aan een verderfelijke trend die ons gedrag en de opvoeding van onze kinderen niet ten goede komt.

Als moeder vind ik het ongepast dat plaatsen zoals scholen, kinderopvanglocaties, speelplaatsen en winkels rond Halloween met enge attributen worden gedecoreerd. Nu we allemaal toegang hebben tot de gruwelijke beelden uit Palestina, begrijp ik werkelijk niet hoe er plezier wordt gecreëerd rondom de dood, pijn, angst en het kwaad. Onlangs zag ik op een speelplek kinderen lachen en wijzen naar bebloede lichaamsdelen. Het zijn volwassenen die hiertoe aanzetten. Er worden zelfs speciale buurtfeestjes georganiseerd om het voor kinderen extra leuk en eng te maken.

Laten we vooral niet pretenderen dat er niets duisters aan is en dat het slechts een onschuldig pompoenenfeest is. De kern van het feest is namelijk nog steeds ‘de dood en het kwaad’ en het toevoegen van een pompoen maakt het niet minder duister. Bovendien hebben de pompoenen vaak enge gezichten.

Terwijl de wereld Halloween viert met bloedige taferelen en afgehakte ledematen, zoeken Palestijnse ouders naar de verminkte lichaamsdelen van hun kinderen. Misschien zou de wereld minder koudhartig zijn als de dood en het kwaad niet met plezier zouden worden vermengd.

Vooral wij moslims moeten hier ver vandaan blijven. Halloween kent een heidense oorsprong en grappen maken rondom bloed en verminking, wat aangeeft dat iemand pijn heeft geleden, is ongepast. Het met opzet bang maken van anderen en het aanroepen van kwade geesten, wordt als amusement gezien. Het is bizar dat kinderen hiervoor ongevoelig worden gemaakt. Hoe ga je je kinderen uitleggen dat we vandaag grappen maken over die afgehakte bloedende hand, maar morgen, als we de beelden uit Palestina zien, er niet meer om kunnen lachen?

Verschillende onderzoeken hebben de effecten van blootstelling aan horror op mensen onderzocht. Deze studies hebben enkele opmerkelijke resultaten aan het licht gebracht. Een van die bevindingen wijst op het feit dat jonge kinderen die nog moeite hebben met het onderscheiden van fantasie en realiteit, trauma’s kunnen ontwikkelen als ze worden blootgesteld aan enge beelden zoals die van heksen, monsters en bloed. Deze traumatische ervaringen kunnen een diepgaande invloed hebben op hun kindertijd, vooral als ze al specifieke fobieën of angsten hebben die gerelateerd zijn aan deze enge beelden.

Op de lange termijn is er ook een verhoogd risico op het vertonen van gewelddadig gedrag bij kinderen die regelmatig aan horror worden blootgesteld. Bovendien tonen horrorfilms vaak mensen in een staat van intense angst, marteling of zelfs moord, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen met sadistische neigingen.

Een ander zorgwekkend resultaat is dat voortdurende blootstelling aan grafisch materiaal, vooral onder jongeren, waardoor de empathie kan verminderen en de agressie kan verhogen. Dit kan leiden tot een onverschillige reactie op dagelijks gewelddadig nieuws en incidenten, waardoor de grens tussen fictie en echte problemen vervaagt.

Deze onderzoeksresultaten benadrukken het belang van zorgvuldige afwegingen als het gaat om de blootstelling van kinderen aan enge en gewelddadige content, omdat dit aanzienlijke invloed kan hebben op hun emotionele ontwikkeling en gedrag op lange termijn.

Toch ontkom je er niet aan
We zien in Nederland ook dat de Halloween-hype steeds meer toeneemt en steeds angstaanjagender wordt gepresenteerd. Als moslims in Nederland ontkomen we er dan ook niet aan dat onze kinderen de Halloween-decoraties te zien krijgen. Om bewust met deze realiteit om te gaan, volgt hier een aantal persoonlijke adviezen.

Het is van groot belang om te beseffen dat zelfs als kinderen niets over een bepaald onderwerp zeggen, dit niet betekent dat ze er geen kennis van nemen. Veel informatie wordt opgepikt door het onderbewustzijn, daarom is het essentieel om je eigen perspectief op een onderwerp te delen voordat ze elders een andere kijk hierop krijgen.

Bovendien is het cruciaal om kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, uit te leggen waarom bepaalde feesten, zoals Halloween, door ons worden afgekeurd en waarom we er niet aan deelnemen. Het is belangrijk om dit onderwerp serieus te nemen, aangezien het feest, ongeacht de manier waarop het in de omgeving wordt gevierd, diepgeworteld verbonden is met duistere thema’s.

Hoewel sommige mensen misschien herfstdecoraties in huis willen brengen, is het van belang om deze niet te vermengen met Halloween-decoraties. Vermenging van deze decoraties kan verwarring veroorzaken bij kinderen, omdat ze dezelfde elementen zullen tegenkomen in Halloween-settings.

In sommige scholen wordt een Halloweenfeest gehouden waar kinderen verkleed naartoe mogen komen. Het is belangrijk om kritisch te zijn over de kostuums die kinderen dragen, vooral omdat bepaalde verkleedthema’s, zoals heksen met toverstokken, in strijd zijn met bepaalde religieuze overtuigingen. Vergelijkenderwijs zouden we ons ook niet wensen te verkleden als dronkaard met een fles alcohol!

Net zoals je ervoor kunt kiezen om je kind thuis te houden tijdens een kerstviering als dat niet bij je overtuigingen past, kun je dat ook doen met een Halloweenfeest. Het gaat erom dat je als ouder je eigen waarden en overtuigingen respecteert en overdraagt aan je kinderen.

Sommige gelegenheden, zoals buurtfeestjes, ‘Trick or Treat’-tochten of andere evenementen tijdens Halloween, kunnen onbedoeld negatieve associaties of angsten bij kinderen oproepen. Het is aan ouders om bewust te zijn van de impact van deze evenementen op de beleving van hun kinderen en te beslissen of ze daaraan willen deelnemen. Ook zijn bijvoorbeeld ‘Fright Nights’ in attractiepark Walibi en de ‘Halloweenwalk’ in Zoetermeer zeer populair onder jongeren. Houd je kinderen hiervan weg, aangezien ze letterlijk een duivelse setting betreden.

Kortom, het is van belang om als ouder bewust te zijn van de implicaties van Halloween en de associaties die het met zich meebrengt, vooral vanuit ethisch en religieus perspectief. Het is essentieel om een omgeving van begrip en empathie te cultiveren, ver verwijderd van de duisternis die dit feest met zich meebrengt. In een tijd waarin we dagelijks gruwelijkheden uit Gaza voorbij zien komen en waarin families elders het verlies van hun geliefden betreuren, druist het tegen elk gevoel van mededogen in om dergelijke duistere thema’s als amusement te omarmen.


Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit artikel nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Shazia Nanhay Khan is psycholoog, moeder van drie en oprichtster van Moslim Thuisonderwijs. Naast haar werk in de psychologie, organiseert ze uiteenlopende initiatieven op het gebied van opvoeding, ontwikkeling, educatie en amusement voor kinderen, ouders en thuisonderwijzers binnen de Islamitische gemeenschap.

To top

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie