Islamitisch recht

Fatwa: Koop geen Israëlische ‘bloeddadels’!

Met ramadan voor de deur zullen de verkoopcijfers van dadels de komende tijd weer de lucht in schieten. Zo ook die van de razend populaire madjhoel-dadels. Maar de herkomst van die dadels is in de meeste gevallen zeer problematisch, wat maakt dat de koop, verkoop en consumptie ervan zelfs haram kan zijn. In dit artikel legt sheikh dr. Haitham al-Haddad uit waarom.

Scroll omlaag voor een overzicht van de ‘schuldige merken’.

Israëliërs behoren tot ‘s werelds grootste dadelexporteurs. De meeste van die dadelplantages bevinden zich in het bezette deel van de Jordaanvallei en het Dode Zeegebied. In deze gebieden produceren Israëlische kolonisten van illegale nederzettingen ruim 60% van de Israëlische dadels, waarvan meer dan 40% voor de export bedoeld is. Meer dan de helft van ‘s werelds madjhoel-dadels worden geteeld in deze bezette gebieden.

Sinds de kolonisatie van Palestina na 1948, zijn anti-zionistische bewegingen begonnen aan vreedzaam campagnes van economische boycot. Dit wordt gezien als het ‘minimale’ dat kan worden gedaan om druk uit te oefenen op de zionistische regering om haar misdaden en onderdrukking te stoppen. Veel moslims gaan daarin mee wanneer er weer eens grote gebeurtenissen plaatsvinden die het nieuws halen, maar het volhouden ervan gebeurt zelden.

Het niet boycotten van deze ‘foute producten’ wordt vaak gerechtvaardigd door de veronderstelling dat het toegestaan zou zijn om aankopen te doen van ‘de Mensen van het Boek’ (Joden en Christenen), zelfs in tijden van oorlog. Dit wordt ondersteund door verschillende hadīth. De Palestijnse zaak is echter uniek. Hun land en hun rechten zijn namelijk volledig en ongeremd ontnomen en er is dus duidelijk sprake van openlijke diefstal. Er bestaat dan ook een fatwa over de kwestie, die helaas niet bij iedereen bekend is.

De eerste persoon die deze fatwa  (in 2010) presenteerde was sheikh dr. Ahmad al-Raissouni (geb. 1953). De sheikh is een Marokkaanse faqîh (jurist) en een bekende autoriteit op gebied van Islamitisch recht. Hij is tevens een van de oprichters van de Internationale Unie van Moslimgeleerden en hij was jarenlang directeur van het Centrum voor Studie en Onderzoek van Maqaasid in Rabat.1 Al-Raissouni is tevens lid van de Executive Council of the World Forum of Muslim Scholars, binnen de Muslim World League.

De madjhoel-dadel is te herkennen aan zijn bruine uiterlijk, dikke vruchtvlees en relatief harde droge schil.

Zijn fatwa geniet de steun van een groot aantal geleerden die het hebben beoordeeld. Zij verdedigen de fatwa vanuit Islamitisch-juridisch perspectief. Ook ík bevestig en steun deze fatwa.

Samenvatting van de fatwa
De fatwa verklaart dat het harām (verboden) is om dadels die uit Israël geïmporteerd zijn, te kopen en/of verkopen. Dit omdat deze dadels gestolen zijn van hun oorspronkelijke eigenaren, de Palestijnen. Het kopen en/of verkopen van deze dadels is een manier van het ondersteunen en financieren van de continuïteit van deze diefstal.2

Sheikh dr. al-Raissouni licht toe:

“Israëlische dadels zijn, net als alle Israëlische producten, verboden om te bezitten en het is verboden om geld te betalen voor het in bezit krijgen ervan. De handel in deze goederen is ook verboden. Dit gezegd hebbende is het dus harām om (deze dadels) te kopen; het is harām om ze aan te bieden voor de verkoop en ze ook daadwerkelijk verkopen is harām en de winst ervan is ook harām.”

Twee achterliggende redenen voor deze fatwa
Deze uitspraak kent twee fundamentele onderbouwingen:

“De eerste van deze redenen is het feit dat deze dadels ten onrechte ontnomen zijn van hun rechtmatige eigenaren (in fiqh bekend als ‘ghasb’). De zionisten hebben op een illegale, onethische en onmenselijke manier het land van Palestina gestolen, inclusief de boerderijen, de bomen, het water en de woningen. Dus alles wat hieruit geproduceerd wordt, is gestolen rijkdom. Het is ontoelaatbaar om deze producten te kopen van degene die ze heeft toegeëigend.”3

“De tweede reden is dat de aankoop van Israëlische goederen een manier is van ondersteuning en financiering van de continuïteit van de (Israëlische) diefstal (van Palestijns land), en alle misdaden van de zionisten in Palestina en haar omgeving. Degenen die hun rijkdommen geven aan de aanvaller en hiermee dus deze aanvaller macht geven (en helpen bij het voortzetten van de misdaad) wordt een partner in deze misdaad.”

Zijn zij niet ‘De Mensen van het Boek”?
Sommige winkeliers rechtvaardigen de verkoop van deze dadels, door te stellen dat het voedsel is van ‘de Mensen van het Boek’. De consumptie daarvan is immers toegestaan in Koran. Als reactie zegt sheikh dr. al-Raissouni:

“deze uitspraak heeft niets te maken met het eten van het voedsel van de Mensen van het Boek, zowel Christenen als Joden. Het is toegestaan voor een moslim om het voedsel van de Joden te eten die verblijven in Marokko of in een ander Islamitisch land, inclusief de consumptie van vlees dat door hen geslacht is. Onze verklaring heeft betrekking op wat we ontvangen (producten) van de bezetters en overtreders, hetgeen zij hebben gestolen of hetgeen zij gebruiken om hun diefstal en andere misdaden te financieren.”

De schuldige merken
Deze fatwa oordeelt dus over het verbod op het handelen in en consumeren van deze dadels, zowel in de maand ramadan, als daarbuiten. Hieronder volgt een overzicht van de merken die zich schuldig maken aan dit onrecht. De schuldige merken zijn te herkennen aan de namen in dit lijstje, maar zijn ook vaak verborgen of vermomd door de verkopers van deze dadels. Ook verschuilen ze zich weleens achter Arabische namen om de kopers te misleiden.

Het komt ook vaak voor dat deze dadels worden gelabeld als “geproduceerd in West-Bank/Westelijke Jordaanoever”. Dit zijn géén Palestijnse dadels maar dadels die geteeld zijn op Israëlische plantages. Het is dus van essentieel belang om het label te controleren. Dadels die geproduceerd of verpakt zijn in Israël of zijn illegale nederzettingen, moeten worden vermeden.

Stichting Plant een Olijfboom, die ‘verzet van Palestijnse boeren tegen landconfiscatie’ ondersteunt door onder meer ‘het aanplanten van gesponsorde olijfbomen’, publiceerde de volgende actuele lijst van ‘schuldige’ bedrijven en hun merken:

Hadiklaim verkoopt 65 procent van alle Israëlische dadels, en is een Israëlische coöperatie waar plantages in nederzettingen in de Jordaanvallei onderdeel van zijn. De merknamen zijn:

Bomaja, Jordan River, King Solomon, Tamara Barhi Dates, Desert Diamond, Rapunzel, Shams en Delilah, Golden Valley, La Palma.

Palm Fruits BV is een importeur van Hadiklaim dadels.
Ze verkopen ook dadels aan supermarkten die ze vervolgens onder hun eigen merknaam verkopen.”
[Toevoeging van de redactie van Daliel: een bekend voorbeeld zijn de dadels van DIRK van den Broek/DekaMarkt.4]

Mehadrin is Israëls grootste exporteur van verse producten. Zij scheppen op over een verdubbeling van de verkoop van Medjoul dadels door grote vraag vanwege ramadan. Soms zetten ze op de verpakking: “Geteeld door Palestijnse boeren”, dit verwijst naar de Palestijnse werkers die onder slechte omstandigheden werken op de Israëlische plantages. Merknamen van Mehadrin zijn:

Premium Medjoul, Fancy Medjoul, Royal Treasure, Red Sea en Bonbonierra.

Andere bekende merken en voorkomende namen zijn:

Shomisha, Schlomo, Medjool Plus, Oriental Dates, Ameri, Carmel/Agrexco, Kedem, Jordan Plains, MTex en Top.

Tnuvot Field (Field Produce Marketing Ltd) is Israëls derde grootste exporteur van Medjoul dadels en gebruikt de merknamen:

Paradise dates en Star dates.”5

Welke dadels wél Palestijns zijn en waar je deze kunt kopen, zijn te vinden op de website van Stichting Plant een Olijfboom.

De wetenschap dat het overgrote deel van onze dadelconsumptie  tijdens het verbreken van ons vasten zal zijn, maakt het overbodig om het belang van deze zaak te benadrukken. Laat het niet zo zijn dat we ons door de dag heen onthouden van hetgeen Allah ﷻ heeft toegestaan, maar vervolgens ons vasten verbreken met hetgeen Allah ons heeft verboden. Stel je de honger en dorst voor die je ervaart omwille van Allah ﷻ, het geduld dat je vertoont gedurende de lange dagen van ramadan; en stel je vervolgens de beloning voor die weggespoeld wordt vanwege onze onachtzaamheid in deze ernstige kwestie van de schending van de rechten van de schepping van Allah ﷻ.

En Allah ﷻ weet het beste.

Disclaimer bij artikelen over Israël
Daliel beoogt op geen enkele wijze antisemitisme of ander soort haat of fysiek/verbaal geweld tegen Joden aan te wakkeren of te legitimeren. In tegendeel: systematisch en maatschappelijk antisemitisme is een Westerse uitvinding en druist in tegen de islamitische boodschap die wij uitdragen.
Tegelijkertijd deinzen wij er niet voor terug om ons uit te spreken tegen misdaden. Je uitspreken tegen onrecht is immers wél een belangrijk islamitisch principe. Daarom achten wij het onze islamitische en journalistieke plicht om op intellectueel-verantwoorde wijze dergelijk politiek/sociaal-maatschappelijk/economisch onrecht aan te kaarten.
Voetnoten
  1. http://www.raissouni.ma/index.php/2013-11-05-17-44-53/2013-11-05-17-45-30.html ↗️
  2. Zie de sheikh’s officiele website: http://www.raissouni.ma/index.php/articles/107.html ↗️
  3.  Sheikh al-Islam Ibn Taymiyyah verklaart de inkoop van goederen die onrechtmatig in beslag zijn genomen als ongeoorloofd. Zie Majmoe’ al-Fataawa (29/276) en Majmoe’ al-Fataawa (29/323). ↗️
  4. https://bdsnederland.nl/mailactie-staak-de-verkoop-van-hadiklaim-bloeddadels/ ↗️
  5. https://www.planteenolijfboom.nl/blog/verkooppunten-palestijnse-dadels ↗️

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit artikel nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sheikh dr. Haitham al-Haddad is een Palestijns-Britse Islam-jurist en mede-oprichter van de Islamic Council of Europe in Londen. De sheikh studeerde meer dan twintig jaar onder gerenommeerde juristen en islamgeleerden in Saoedi-Arabië, waaronder de voormalige grootmoeftie en de voormalige voorzitter van het hooggerechtshof van het koninkrijk. Zijn expertises zijn onder meer Islamitische rechtspraak (fiqh en qadaa), oesoel al-fiqh, maqaasid as-shari’ah, oeloem al-Qur’an en fiqh al-hadieth. In Londen promoveerde hij aan SOAS University in het genre ‘fiqh voor minderheden’, door onderzoek te doen naar de toepassing van de Islam door moslimgemeenschappen in Europa.

To top

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie