Ik ben zwanger of geef borstvoeding tijdens Ramadan, wat nu?

Het vasten tijdens de maand Ramadan is één van de vijf zuilen van de Islaam. Echter, voor zwangere en borstvoeding gevende vrouwen zijn er uitzonderingen voor het vasten gedurende deze maand. Hoewel zij in de basis geacht worden te vasten, is er een vrijstelling als het vasten schadelijk is voor hun gezondheid en welzijn of die van hun kind. In dat geval mogen zij het vasten verbreken en op een later moment inhalen.

Het inhalen van gemiste vastendagen
De overgrote meerderheid van de islamitische geleerden is van mening dat de gemiste vastendagen moeten worden ingehaald voordat de volgende Ramadan aanbreekt, mits de gezondheidstoestand van de vrouw dit toelaat. Dit is gebaseerd op de volgende ayah:

فَمَنْ كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ
“En wie van jullie ziek is of op reis is, die moet de dagen inhalen op een ander moment.”

Soerah al-Baqarah (2:184)

Aangezien een zwangere of borstvoeding gevende vrouw tijdelijk niet in staat is om te vasten, valt zij onder dezelfde categorie als zieken en reizigers die hun vasten later mogen inhalen. Dit betekent dat zij niet enkel een fidyah (voedsel schenken aan een arme) mag geven als vervanging, tenzij vasten permanent onmogelijk wordt.

Wanneer moet fidyah worden betaald?
In bepaalde gevallen oordelen sommige geleerden dat naast het inhalen van het vasten ook fidyah verplicht is. Dit hangt af van de reden waarom de vrouw het vasten verbreekt, afhankelijk van twee scenario’s:

  1. Als zij niet vast uit angst voor haar eigen gezondheid: In dit geval hoeft zij enkel de gemiste dagen in te halen en is fidyah niet verplicht.
  2. Als zij niet vast uit angst voor de gezondheid van haar kind: In deze situatie moet zij de gemiste dagen inhalen, en daarnaast dient de vader van het kind (of degene die financieel verantwoordelijk is) voor elke gemiste vastendag een arme te voeden en is fidyah dus wel verplicht.

Ook als een vrouw het vasten verbreekt omdat ze vreest dat haar melkproductie vermindert en haar kind daardoor onvoldoende voeding krijgt, wordt dit gerekend onder het verbreken van het vasten omwille van het kind. In dat geval geldt dezelfde verplichting tot het inhalen van de dagen én het geven van fidyah.

Hoe wordt fidyah vervuld?
De fidyah bestaat uit het geven van een halve saa’ (ongeveer 1,25 kg) aan lang houdbaar voedsel aan een behoeftige per gemiste dag. Als de vader van het kind niet in staat is om deze fidyah te betalen, ligt de verantwoordelijkheid bij de financiële verzorger van het kind, zoals de moeder, grootouders of andere familieleden.

Samenvatting

  • Een zwangere of borstvoeding gevende vrouw mag het vasten verbreken als zij vreest voor haar eigen gezondheid of die van haar kind.
  • De gemiste dagen moeten na Ramadan worden ingehaald, indien mogelijk.
  • Als het vasten uitsluitend wordt verbroken omwille van het kind, moet naast het inhalen van de dagen ook fidyah worden gegeven.
  • De fidyah bestaat uit het voeden van een arme met een halve saa’ voedsel per gemiste vastendag.
To top

Middels cookies kunnen wij onze diensten verbeteren. Accepteer ons cookie-beleid en help ons vooruit! Meer informatie